Campania s-a încheiat.Uzbekistan: Apărarea activistului pentru drepturile omului Uktam Pardaev

În parteneriat cu Uniunea Internațională a Muncitorilor din Alimentație (IUF), Forumul internațional pentru drepturile lucrătorilor (ILRF) și Asociația pentru Drepturile Omului din Asia Centrală (AHRCA).

Pentru a-și susține strategia de utilizare masivă a muncii forțate, Guvernul Uzbekistanului recurge la acțiuni de hărțuire, arestare, detenție și, în anumite cazuri, torturare a cetățenilor care încearcă să documenteze acest fenomen. Uktam Pardaev, un activist pentru drepturile omului din Jizzakh și membru al unui grup independent de monitorizare a procesului de recoltare a bumbacului, a fost arestat la 16 noiembrie 2015, în temeiul unor acuzații false de fraudă, luare de mită și insultare. Pardaev a fost ținut în arest preventiv timp de opt săptămâni. În timpul detenției, autoritățile l-au ținut într-o celulă umedă și rece, punându-i la dispoziție doar o saltea murdară pentru dormit și puțină mâncare. Pardaev a asistat la torturarea și maltratarea de către angajații penitenciarului a deținuților pentru a-i constrânge să-și recunoască vina. Într-una din zile, Pardaev a fost bătut cu cruzime, fiind forțat să-și recunoască vina.

Organizațiile pentru drepturile omului din întreaga lume, inclusiv Human Rights Watch și Amnesty International, au cerut eliberarea imediată a lui Uktam Pardaev. La data de 11 ianuarie 2016, el a fost condamnat cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe trei ani, timp în care el se va afla în locuința sa sub supravegherea permanentă a serviciilor de securitate, circulația și activitățile sale fiind restricționate. Autoritățile, de asemenea, continuă să hărțuiască rudele și prietenii lui Uktam Pardaev, care au fost urmăriți, interogați și amenințați.
Mesajul tău va fi trimis către următoarele adrese de mail:
info@tiv.uz, abduhakimov@mehnat.uz