Törökország: 14 szakszervezeti vezető szembesül szabadságvesztéssel

Partnerünk az International Transport Workers Federation, a globális szövetség, amelynek 690 tagszervezete 4.5 millió tagot képvisel 153 országban.

A török TÜMTIS’ szakszervezet Ankarai Szervezetének tizennégy vezetőjét és tagját fenyegeti börtönbüntetéssel 2007-ig visszanyúló politikai indíttatású vádak alapján. 17-ük közül 14-ükre hajnalban törtek rá 2007-ben egy logisztikai cég panasza alapján, ahol a TÜMTIS épp sikeresen befejezett egy szervezési akciót. Hihetetlen, hogy a nemzetközi tiltakozások, valamint az ellenük folytatott eljárás kirívó ellentmondásai és szabálytalanságai ellenére 2012-ben börtönbüntetésre ítélték őket bűnszervezet alapításának vádjával, a békés munkavégzéshez fűződő állampolgári jogok akadályozása és tisztességtelen pénzszerzésre kényszerítés miatt. Az egész eljárás és az ítéletek is megsértették a nemzetközi jogot. A TÜMTIS és a Nemzetközi Szállítási Dolgozók Szövetsége fellépett a büntetés ellen, de az eljárások során tapasztalt visszaélések elleni minden bizonyíték ellenére a fellebbviteli bíróság helybenhagyta az ítéletet.


Te is segíthetsz! Írd be a neved és az e-mail címed és kattints az „üzenet küldése” gombra a lap alján.

Név:
[kötelezõ]
E-mail cím:
[kötelezõ]
Szakszervezeted/szervezeted:
Országod:
Írd be saját üzeneted ide, vagy küld el a kész üzenetet.Ha a jövõben kapni szeretnél hasonló figyelemfelhívó üzenetet tõlünk, kérjük, pipáld be itt:

Stop spam!
Enter the number 3373 here:

Thank you

Az üzenetedet a következõ e-mail címekre továbbítjuk:
ozelkalem@basbakanlik.gov.tr, tumtis.basin@gmail.com