A kampány lezárult.Támogasd Rajendrát – követeld az azbeszt elleni akciót most

Partnerünk az Union Aid Abroad APHEDA, az Ausztrál szakszervezeti mozgalom globális igazságosság érdekében létrehozott szervezete.

Rajendra Pevekar a halálos azbeszt iparág egyik áldozata. Az édesapja egy azbeszt üzemben dolgozott. Ennek következtében ő és édesanyja is az azbeszt által okozott betegségben szenved. Rajendra annak a 107.000 ezer embernek a nevében szól majd hozzánk, akik évente az azbeszt hatásai miatt hallnak meg. Rajendra májusban, a Rotterdami Egyezmény rendezvényén vesz majd részt Genfben és dacol azoknak az országoknak a képviselőivel, akik megakadályozzák, hogy az azbesztet a veszélyes anyagok jegyzékébe felvegyék. Az elmúlt tíz évben krizotil azbeszt felkerül a Rotterdami Egyezmény által kereskedelmi szempontból korlátozott termékek listájára. De azok az országok, amelyek hasznot húznak az exportjából, ezt megakadályozzák. Ennek véget kell vetni. A probléma megoldása érdekében 12 afrikai ország javasolta a döntéshozatali rendszer módosítását. A javaslat 75%-os többséghez kötné a döntéshozatalt, ahol a konszenzusra nincs lehetőség. Ez tenné lehetővé a azbeszt veszélyes anyagok közé sorolását, amit jelenleg megvétózható. Ez a javaslat összhangban van más egyezmények döntéshozatali gyakorlatával, mint például a Bázeli és Stockholmi Egyezmények. A szakszervezetek és az azbeszt ellen küzdő szervezetek is kiállnak Rajendra mellett. Felhívunk minden delegációt, hogy Genfben a következő két lépést tegyék meg. Először a képviselők támogassák a döntéshozatali javaslatot. Másodszor támogassák, hogy az azbeszt kerüljön fel a listára, ami fontos lépés a kereskedelmének korlátozására.
Az üzenetedet a következõ e-mail címekre továbbítjuk:
Franz.Perrez@bafu.admin.ch, juergen.helbig@ec.europa.eu, ptccb@guyana.net.gy, silvija.kalnins@varam.gov.lv, hematyar22@gmail.com, caroltheka@yahoo.com