This campaign is now closed.Steun Rajendra - eis actie tegen chrysotielasbest


Rajendra Pevekar is een slachtoffer van de dodelijke wereldwijde asbestindustrie. Zijn vader werkte in een asbestbedrijf. Als resultaat lijden hij en zijn moeder nu aan asbest-gerelateerde ziekten dankzij secondaire blootstelling. Rajendra spreekt voor de 107,000 mensen die elk jaar sterven aan asbest-gerelateerde ziekten. In mei zal de Rotterdam Conventie plaatsvinden in Genève, waar Rajendra oog in oog zal staan met vertegenwoordigers van landen die ervoor zorgen dat asbest niet op de lijst komt van gevaarlijke chemicaliën.

Gedurende de laatste tien jaar is chrysotielasbest verschillende malen aangebracht om op de Rotterdam Conventie te komen, om zo beperkingen te leggen op de handel ervan. Dit wordt geblokkeerd door een aantal landen die direct profiteren van de export van asbest. Dit moet stoppen. Om dit probleem te verhelpen heeft een groep van 12 Afrikaanse landen een wijzigingen van het stemsysteem voorgesteld. Het voorstel roept op om een meerderheidsstemming van 75% toe te staan over onderwerpen waar een consensus niet mogelijk is. Dat zou het mogelijk maken om gevaarlijke chemicaliën te reguleren waar dit nu geblokkeerd wordt. De wijzing zal het stemproces consistent maken met andere conventies zoals die van Bazel en Stockholm.


Vakbonden en netwerken die ijveren voor een verbod op asbest steunen Rajendra wereldwijd. Samen roepen we alle afgevaardigden op om twee acties te ondernemen in Genève. Ten eerste moeten afgevaardigden een wijziging van het stemsysteem steunen. Ten tweede moeten afgevaardigden zorgen dat chrysotielasbest op de lijst komt van gevaarlijke chemicaliën, een belangrijke stap om de handel erin te beperken.
Uw bericht wordt naar het volgende e-mail adres verzonden:
Franz.Perrez@bafu.admin.ch, juergen.helbig@ec.europa.eu, ptccb@guyana.net.gy, silvija.kalnins@varam.gov.lv, hematyar22@gmail.com, caroltheka@yahoo.com