Kazahsztán: Elnyomás állj, kezdődjön a párbeszéd a dolgozókkal

Partnereink az IndustriALL és az International Trade Union Confederation.

Napjainkban Kazahsztán kormánya nagyszabású elnyomó lépéseket tesz a független szakszervezetek ellen Mangistau régióban, az ország nyugati felében. Az OCC olajtársaság helyi vezetői és tisztségviselői januárban be akarták tiltani a dolgozók békés demonstrációját. Az OCC Dolgozói Szakszervezetének elnökét, Amin Yeleusinovot és munkaügyi felügyelőjét Nurbek Kushakbayevet január 20-én letartóztatták. Később, április 7-én Kushakbayevet a 2014-ben elfogadott Bűntető Törvénykönyv alapján elítélték. Az Astanai Bíróság két és fél év korrekciós munktáborra ítélte sztrájk meghirdetése miatt. A bíró szintén elfogadta a cég 25 millió KZT (80.000 dolláros) kártérítési követelését, amit állítólag Kushakbayev okozott a társaságnak. Emellett az OCC belekezdett azoknak a tömeges elbocsátásába, akik részt vettek a tiltakozó akciókban. Az OCC a KazMunaiGas, a legnagyobb állami gáztársaság leányvállalata. Segítenünk kell a szakszervezeti vezetők és aktivisták elleni elnyomás megállítását. Kérjük, üzenj a KazMunaiGas vezetésének, követeld az állítólagos károk visszavonását, az elnyomó akciók leállítását és a párbeszéd megkezdését.


Te is segíthetsz! Írd be a neved és az e-mail címed és kattints az „üzenet küldése” gombra a lap alján.

Név:
[kötelezõ]
E-mail cím:
[kötelezõ]
Szakszervezeted/szervezeted:
Országod:
Írd be saját üzeneted ide, vagy küld el a kész üzenetet.Ha a jövõben kapni szeretnél hasonló figyelemfelhívó üzenetet tõlünk, kérjük, pipáld be itt:

Stop spam!
Enter the number 3434 here:

Thank you

Az üzenetedet a következõ e-mail címekre továbbítjuk:
press@kmg.kz, Astana@kmg.kz, doverie@kmg.kz, DAtchibaev@occ.kz, AMusataiuly@occ.kz, NKalzhan@occ.kz, knprkcampaign@gmail.com