Kazachstan: stop de repressie, start de sociale dialoog met werkers


De autoriteiten van Kazachstan zijn onlangs begonnen met het op grote schaal onderdrukken van vakbondsleiders en activisten van de onafhankelijke vakbonden in de provincie Mangistau, in het westen van het land. In januari hebben de lokale autoriteiten en het management van het olie dienstverlenend bedrijf OCC geprobeerd om vredige massaprotesten van de werkers te onderdrukken. Op 20 januari zijn de voorzitter van de OCC vakbond, Amin Yeleusinov, en arbeidsinspecteur Nurbek Kushakbayev gearresteerd. Op 7 april wordt Kushakbayev vervolgens strafrechtelijk vervolgd op basis van het repressieve strafrecht dat sinds 2014 van kracht is. Op 7 april is hij door de rechtbank van Astana veroordeeld tot tweeënhalf jaar in een heropvoedingskamp, vanwege zijn stakingsoproep. Ook heeft de rechter een schadevergoeding van 25 miljoen Kazachse Tenge (80.000 Amerikaanse dollars) aan OCC toegekend, ter compensatie van de door het bedrijf gestelde geleden schade. Tegelijkertijd is het management van OCC begonnen met het massaal ontslaan van werkers die aan de protesten deelgenomen hebben. OCC is onderdeel van KazMunaiGas, de grootste staatsolie en gasmaatschappij van Kazachstan. We hebben jouw hulp nodig om de repressie tegen vakbondsleiders en activisten te stoppen. Laat het management van KaxMunaiGas weten dat ze moet stoppen met economische schadeclaims en repressie en de sociale dialoog met de werkers moet starten.


U kunt helpen! Vul uw naam en e-mail adres in en klik op verzenden onderaan deze pagina.

Naam:
[verplicht]
E-mail adres:
[verplicht]
Van welke vakbond / organisatie bent u lid:
Uw land:
Voer hier uw boodschap in - of gebruik de standaardtekst.Wilt u in de toekomst berichten over urgente campagnes van ons ontvangen, klik dan dit vakje aan:

Stop spam!
Enter the number 3455 here:

Thank you

Uw bericht wordt naar het volgende e-mail adres verzonden:
press@kmg.kz, Astana@kmg.kz, doverie@kmg.kz, DAtchibaev@occ.kz, AMusataiuly@occ.kz, NKalzhan@occ.kz, knprkcampaign@gmail.com