This campaign is now closed.Iran: onmiddellijke vrijlating geëist van Reza Shahabi en Esmail Abdi

In partnership with the Education International and the International Transport Workers' Federation.

In Iran worden vakbondsleiders voortdurend door de overheid vervolgd. Hun vakbonds- en burgerrechten worden geschonden en ze worden gevangen gezet simpelweg omdat ze de belangen van werkers behartigen.

De internationale onderwijsbond (Education International) en de internationale vervoersbond (International Transport Workers’ Federation) zijn met name bezorgd over het lot van twee vakbondsleiders: Reza Shahabi en Esmail Abdi.

Reza Shahabi, penningmeester van de vakbond ‘Syndicate of Workers of Tehran and Suburbs Bus Company’, was medisch verlof toegekend nadat hij zeer slecht was behandeld in gevangenschap. Echter, de verlenging van zijn verlof is afgewezen waardoor hij nu wéér in de gevangenis zit. Bovendien is zijn gevangenisstraf ten gevolge van het medisch verlof met 968 dagen verlengd. Om te protesteren tegen de mensonwaardige omstandigheden in Iraanse gevangenissen, doet Reza Shahibi sinds 9 augustus mee aan een hongerstaking.

Esmail Abdi, een leider van de vakbond ‘Tehran Teacher Trade Association’ en op basis van valse beschuldigingen veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf, was overgeplaatst naar een ziekenhuis vanwege de gevolgen van zijn 38 dagen durende hongerstaking tegen de voortdurende onderdrukking van leraren en de geringe onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Iran. Na twee dagen werd hij echter al terug naar de gevangenis gebracht. Na zijn vrijlating uit de gevangenis in Juni, werd hij op 27 juli opnieuw gearresteerd.


We hebben jouw steun nodig om de Iraanse overheid dringend te verzoeken Esmail Abdi en Reza Shahabi onherroepelijk vrij te laten uit de gevangenisListen to this interview with the Education International's Dominique Marlet
Uw bericht wordt naar het volgende e-mail adres verzonden:
media@rouhani.ir, iran@un.int, mission.iran@ties.itu.int, secretariat@iranembassy.be, rights@ei-ie.org