This campaign is now closed.Algerije: Nieuwe aanval van regering op onafhankelijke energievakbond


In partnership with IndustriALL, the International Union of Foodworkers, Public Services International and the International Trade Union Confederation.

De regering van Algerije verhoogt het offensief tegen de onafhankelijke vakbond van elektriciteits- en gasarbeiders SNATEGS, waar werknemers van het staatsenergiebedrijf SONELGAZ zijn aangesloten. Honderden vakbondsleden, afgevaardigden en functionarissen zijn ontslagen, lastig gevallen en vervolgd op grond van valse juridische aanklachten vanwege het uitoefenen van hun fundamentele rechten.

In mei van dit jaar herriep de regering de juridische status van SNATEG en veroordeelde de vakbondsvoorzitter Raouf Mellal tot zes maanden gevangenisstraf voor het blootleggen van corruptie en massale fraude door SONELGAZ gedurende meer dan een decennium waarbij aan miljoenen Algerijnen teveel in rekening gebracht werd voor hun energie.

Nu probeert de regering de vakbond helemaal uit te schakelen. Op 3 december kondigde het ministerie van Arbeid aan dat SNATEGS een vergadering had gehouden om zichzelf op te heffen! Er vond echter helemaal geen officiele vergadering plaats en volgens de statuten van de vakbond kan alleen een nationaal congres een dergelijke beslissing nemen.

SNATEGS is er nog, vecht door en heeft jouw steun nodig. Stuur een bericht naar de Algarijnse autoriteiten met de mededeling dat ze hun acties tegen SNATEGS moet stoppen, de rechten en de wettelijke status van de vakbond moet respecteren, alle aanklachten tegen Raouf Mellal, vakbondsleden en vertegenwoordigers die vervolgd worden louter vanwege hun vakbondsactiviteiten moet intrekken en al diegenen die zijn ontslagen het uitvoeren van vakbondsactiviteiten en het uitoefenen van hun rechten weer moet aanstellen.
Uw bericht wordt naar het volgende e-mail adres verzonden:
president@el-mouradia.dz, contact@mission-algeria.ch, info@ambassade-algerie.ch, chancellerie@amb-algerie.fr