This campaign is now closed.Iran: vrijheid voor verdedigers van wereknemersrechten

In partnership with the International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tourism, Tobacco and Allied Workers' Associations (IUF), the International Trade Union Confederation (ITUC), UNI Global Union, IndustriALL and the International Federation of Journalists.

Mensenrechtenactivisten Haleh Safarzadeh en Alireza Saghafi werden op 11 maart 2022 gearresteerd en direct overgebracht naar de Kachuei-gevangenis in Karaj om gevangenisstraffen van een jaar uit te zitten. Safarzadeh, leraar en Saghafi, schrijver en automonteur, werken samen met het Centrum voor Arbeidersrechten (KANOON), waar ze arbeiders informeren over hun fundamentele rechten en slachtoffers van repressie verdedigen. De twee, die al vele jaren herhaaldelijk in de gevangenis hebben gezeten, werden samen met andere pleitbezorgers van werknemersrechten gearresteerd op 26 april 2019 in de aanloop naar de mei-vieringen in Iran. Ze werden later dat jaar berecht en veroordeeld voor 'propaganda tegen het systeem' en zitten nu hun straffen uit. Saghafi lijdt aan hoge bloeddruk en hartproblemen en krijgt geen dringende noodzakelijke medische behandeling.
Het harde optreden op 1 mei 2019 tegen verdedigers van burger- en arbeidsrechten was een opmaat voor de brute onderdrukking van de massademonstraties in Iran in november dat jaar, waarin honderden arbeiders werden gedood en duizenden werden gearresteerd. De repressie tegen mensenrechtenverdedigers is in 2022 al aanzienlijk toegenomen. Steun de oproep tot hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.
Uw bericht wordt naar het volgende e-mail adres verzonden:
info_leader@leader.iran, iran@un.int, iranunog@mfa.gov.ir, iranconsulate.lon@mfa.gov.ir