A kampány lezárult.Irán: Engedjék szabadon a bebörtönzött munkásjog-védőket

Partnerünk az International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tourism, Tobacco and Allied Workers' Associations (IUF), az International Trade Union Confederation (ITUC), UNI Global Union, IndustriALL és az International Federation of Journalists.

Haleh Safarzadeh és Alireza Saghafi régi munkásjog-védőket 2022. március 11-én letartóztatták, és azonnal a karaji Kachuei börtönbe szállították, hogy letöltsék egyéves börtönbüntetésüket. Safarzadeh tanár és Saghafi író és autószerelő a Munkásjogi Központnak (KANOON) is dolgoznak, tájékoztatva a munkavállalókat alapvető jogaikról és védve az elnyomás áldozatait. A kettejüket éveken át többször is bebörtönöztek, például 2019. április 26-án, a tervezett május elsejei ünnepségek előtt ismét letartóztatták Irán-szerte más munkavállalói jogok szószólóival együtt. Még abban az évben bíróság elé állították és elítélték őket a „rendszer elleni propaganda” hamis vádjával, és most töltik a büntetésüket. Saghafi magas vérnyomásban és szívproblémákkal szenved, és megtagadják tőle a sürgős orvosi kezelést.
A polgári és munkás-jogvédők elleni 2019. május elsejei fellépés előjátéka volt az Iránban a novemberében végig söpört tömegtüntetések brutális feloszlatásának, amelyek során több száz munkást öltek meg és ezreket tartóztattak le. A jogvédőkkel szembeni fellépések száma 2022-ben jelentősen megnőtt. Kérjük, támogasd az azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátásukat követelő felhívást.
Az üzenetedet a következõ e-mail címekre továbbítjuk:
info_leader@leader.iran, iran@un.int, iranunog@mfa.gov.ir, iranconsulate.lon@mfa.gov.ir