A kampány lezárult.Kambodzsa: Engedjék szabadon a bebörtönzött szakszervezeti vezetőket, és feltétel nélkül ejtsék a vádakat

Partnerünk az Élelmiszer-, Mezőgazdasági, Szálloda-, Étterem-, Vendéglátó-, Turisztikai, Dohányipari és Szövetséges Munkavállalók Nemzetközi Szövetsége (IUF).

Az IUF követeli a NagaWorld (LRSU) Khmer Alkalmazottak Munkajogi Támogató Szakszervezetének (LRSU) nyolc vezetőjével szembeni vádak azonnali ejtését és feltétel nélküli szabadon bocsátását. 2021. december 18-án a NagaWorld kaszinóhotel dolgozói sztrájkba léptek, mert a vezetőség megtagadta a tárgyalásokat több mint 1300 munkavállaló tömeges elbocsátásáról, aminek következtében sokan nélkülöznek.

December 31-én a rendőrség elkezdte letartóztatni az LRSU tagjait és vezetőit. 2022. január 4-én Sithar Chhimot, az LRSU elnökét civilruhás rendőrök erőszakkal tartóztatták le. Más szakszervezeti vezetőket is letartóztattak.

Jelenleg nyolcan vannak őrizetben, mindegyiküket a büntető törvénykönyv szerinti felbujtással vádolják, amely akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetendő. A COVID-19-re vonatkozó korlátozásokat ürügyként használják fel arra, hogy megtagadják tőlük a jogi képviseletet. Guy Ryder, az ILO főigazgatója mély aggodalmát fejezte ki a letartóztatások miatt, és a letartóztatottak azonnali szabadon bocsátását követelte.
Az üzenetedet a következõ e-mail címekre továbbítjuk:
mfaic@mfaic.gov.kh, camemb.gva@mfaic.gov.kh, info@moj.gov.kh, info@interior.gov.kh, info@chrc.gov.kh