This campaign is now closed.Cambodja: laat gevangen genomen vakbondsleiders vrij

In partnership with the International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tourism, Tobacco and Allied Workers' Associations (IUF).

De IUF eist de onmiddellijke vrijlating en onvoorwaardelijke intrekking van alle aanklachten tegen 8 vakbondsleiders van de Labour Rights Supported Union of Khmer Employees of NagaWorld (LRSU). Op 18 december 2021 gingen werknemers van het casinohotel NagaWorld in staking om te protesteren tegen de weigering van het management om te goeder trouw te onderhandelen over het gedwongen ontslag van meer dan 1.300 werknemers, waarvan velen berooid achterbleven.

Op 31 december begon de politie werknemers en leiders van de LRSU te arresteren. Op 4 januari 2022 werd LRSU-president Sithar Chhim met geweld gearresteerd door politie in burger. Ook andere vakbondsleiders werden gearresteerd.

Acht mensen zitten momenteel in hechtenis, allemaal beschuldigd van opruiing op grond van het Wetboek van Strafrecht, waarop een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar staat. COVID-19-beperkingen worden gebruikt als excuus om hen de toegang tot juridische vertegenwoordiging te ontzeggen. De directeur-generaal van de IAO, Guy Ryder, heeft zijn diepe bezorgdheid geuit over de arrestaties en heeft opgeroepen tot de onmiddellijke vrijlating van de gearresteerden.
Uw bericht wordt naar het volgende e-mail adres verzonden:
mfaic@mfaic.gov.kh, camemb.gva@mfaic.gov.kh, info@moj.gov.kh, info@interior.gov.kh, info@chrc.gov.kh