A kampány lezárult.Irán: Engedjék szabadon tanárok szakszervezetének bebörtönzött tagjait

Partnerünk azEducation International, a tanárok és az oktatásban dolgozók hangja szerte a világon. 383 tagszervezetén keresztül az EI több mint 32 millió tanárt és oktatástámogató személyzetet képvisel 178 országban és régióban.

Egy évvel a "Nő, élet, szabadság" mozgalom után az Iráni Iszlám Köztársaság elnyomó államapparátusa fokozta erőfeszítéseit az eltérő vélemények minden formájának elnyomására, agresszív akciók hullámát indítva el iráni állampolgárok, pedagógusok és munkásaktivisták ellen. Ez a kemény fellépés elsősorban a tanárokat és az oktatási intézményeket célozza, amit a fiatalok Jina Mahsa Amini tüntetésekben való jelentős részvétele ösztönöz.

Az iráni pedagógusok kitartóan hangot adtak követeléseiknek a munkakörülmények javítására, valamint alapvető jogaik és szabadságaik elismerésére mind munkavállalóként, mind állampolgárként. 2022. május elseje óta azonban a tartományi és megyei tanári szövetségek (amelyek az EI tagszervezete, az iráni tanárok szakmai szövetségeinek nemzeti koordinációs tanácsához tartoznak) számos vezetője indokolatlan letartóztatásokkal, fogva tartásokkal, sőt kínzásokkal szembesült, mindezt békés és legális szakszervezeti tevékenységük miatt.
Az üzenetedet a következõ e-mail címekre továbbítjuk:
missionofiran@gmail.com, iran@un.int, contact@leader.ir, info_leader@leader.ir, EILabourstart@ei-ie.org