This campaign is now closed.Colombia: veroordeel doodsbedreigingen tegen leiders van onderwijsvakbond FECODE

In partnership with the Education International, a global union federation of 396 associations and unions in 171 countries and territories, representing some 32.5 million educators and support professionals.

Op 26 oktober werden doodsbedreigingen gestuurd naar alle 15 leden van het Uitvoerend Comité van FECODE, de Colombiaanse Federatie van Onderwijsarbeiders (Federación Colombiana de Educadores), ook naar de voorzitter van de Vakbondsfederatie CUT, voormalig leraar en FECODE-leider . De bedreigingen bestonden uit een rouwkrans met de woorden 'rust in vrede'. Ook werden zestien kaarsen en 16 overlijdensberichten met de naam van vakbondsleiders aan huis bezorgd bij Carlos Rivas, de secretaris voor juridische zaken van FECODE.

De bedreigingen komen in de nasleep van nationale acties onder leiding van vakbonden tegen de sociale, gezondheids-, onderwijs- en economische crisis in het land. FECODE leidt ook een initiatief om scholen te promoten als vredeszones (territorios de paz) door middel van een sociale dialoog.

FECODE en de Escuela Nacional Sindical registreerden 6.119 schendingen van het recht op leven, de fysieke integriteit en vrijheid van vakbondsleiders in Colombia tussen 1986 en 2016. Hieronder vallen 990 moorden, 78 verdwijningen en 49 moordpogingen naast meer dan 3000 bedreigingen en meer dan 1500 gedwongen verhuizingen.

Pogingen van de autoriteiten om arbeid te flexibiliseren, de reikwijdte van collectieve onderhandelingen te verkleinen en het stakingsrecht te beperken, gingen gepaard met een systematische sociale mediacampagne van laster en haat tegen FECODE om te proberen leraren en hun vakbonden het zwijgen op te leggen.
Uw bericht wordt naar het volgende e-mail adres verzonden:
ebruselas@cancilleria.gov.co, denuncias@fecode.edu.co