A kampány lezárult.Irán: Itt az ideje elismerjék a független szakszervezeteket

Partnerünk azIndustriALL, amely a bánya, az energia és az ipari szektorban 50 millió dolgozót képvisel 140 országban és a globális szolidaritás egyik erejeként világszerte felveszi a harcot a jobb munkakörülményekért és a szakszervezeti jogokért.

Irán nem engedélyezi a független szakszervezetek működését, és a szakszervezeti aktivistákat gyakran tartják fogva, amiért a munkavállalók jogait védik. A LabourStart számos kampányt folytatott az Iránban bebörtönzött szakszervezeti tagok védelmében.
A támadások ellenére a munkavállalók továbbra is sztrájkokat és tiltakozásokat szerveznek a rossz munkaadók ellen, és néha nyernek. Az elmúlt néhány évben az iráni olaj- és gázipari szektor dolgozóinak tízezrei vettek részt a sztrájkbizottságok által koordinált vadsztrájkokban. A munkavállalók tiltakoznak a rendkívüli hőségben végzett veszélyes munka, az alacsony bérek, a rossz életkörülmények, az ésszerűtlen műszakciklusok, valamint a társadalombiztosítási járulékokat helytelenül bevalló munkaerő-közvetítők ellen, akik zsebre vágják a különbözetet. Ezek a munkavállalók elkezdtek nyerni, akikről a kormány is kezd tudomást venni: a Munkaügyi Minisztérium képviselői a múlt hónapban először találkoztak az IndustriALL iráni tagszervezetének, az UMMI-nak tisztségviselőivel, hogy meghallgassák a munkavállalók követeléseit. Itt az ideje, hogy hivatalossá tegyék ezt az egyeztetést azáltal, hogy elismerik a független szakszervezeteket a munkavállalók legitim képviselőiként, a globális normákkal és az ILO-egyezményekkel összhangban rendezett munkaügyi kapcsolatrendszert hozzanak létre. Szólítsd fel az iráni kormányt, hogy ismerje el a független szakszervezeteket!
Az üzenetedet a következõ e-mail címekre továbbítjuk:
pr@mcls.gov.ir, info@mcls.gov.ir, infopack@irimlsa.ir, info@raisi.org, media@raisi.org, missionofiran@gmail.com