Kazachstan: Vrijheid voor Erzhan Elshibayev

In partnership with the Central Asia Labour Rights Monitoring Mission; the Confederation of Independent Trade Unions of Kazakhstan (KNPRK); the Kazakhstan International Bureau for Human Rights and the Rule of Law (KIBHR).

Erzhan Elshibayev, mensenrechtenverdediger en activist in Kazachstan, zit al meer dan twee jaar in de gevangenis. Hij is één van de organisatoren van de bijeenkomsten van 2019 in de stad Zhanaozen om hogere lonen te eisen voor lokale arbeiders en het scheppen van banen voor werklozen. Zhanaozen is een stad in West-Kazachstan in het centrum van de rijkste oliehoudende regio. Toch blijft is de werkloosheid in de stad jarenlang al één van de hoogste in het land.

In oktober 2019 werd Elshibajev veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf op valse aanklachten. Naar verluidt had de activist enkele jaren eerder een onbekende persoon aangevallen en daarbij lichamelijk letsel toegebracht. Mensenrechtenverdedigers en Elshibayev zelf zien deze aanklachten als vervolging voor zijn publieke activiteiten en burgeractivisme.

De vervolging van Elshibayev ging ook in de penitentiaire inrichting nog door. Hij heeft herhaaldelijk geklaagd dat hij onder druk staat van gevangenisbewakers. Als teken van protest tegen het onrechtmatige optreden van het gevangenisbestuur zag hij zich gedwongen om zichzelf te verwonden om de publieke aandacht te vestigen op zijn zaak en zijn toestand. Omdat het gevangenisbestuur deze acties interpreteert als 'opzettelijke ongehoorzaamheid aan de wettige eisen van de penitentiaire officieren', dreigt voor Elshibayev nu een langere gevangenisstraf.

We roepen u op om solidariteit te tonen en een brief te sturen naar de president van Kazachstan om een ​​einde te maken aan de vervolging van Erzhan Elshibayev, hem vrij te laten uit de gevangenis en het laten vallen van alle valse aanklachten.


U kunt helpen! Vul uw naam en e-mail adres in en klik op verzenden onderaan deze pagina.

Naam:
[verplicht]
E-mail adres:
[verplicht]
Van welke vakbond / organisatie bent u lid:
Uw land:
Voer hier uw boodschap in - of gebruik de standaardtekst.


Stop spam!
Enter the number 5116 here:

Thank you


Wilt u in de toekomst berichten over urgente campagnes van ons ontvangen, klik dan dit vakje aan:

Yes:
No:Uw bericht wordt naar het volgende e-mail adres verzonden:
press@prokuror.kz, press@akorda.kz, press@mfa.kz, zhumakovasholpan@gmail.com, knprkcampaign@gmail.com