A kampány lezárult.Kazahsztán: Engedjék szabadon Erzhan Elshibajev munkásaktivistát

In partnership with the Central Asia Labour Rights Monitoring Mission; the Confederation of Independent Trade Unions of Kazakhstan (KNPRK); the Kazakhstan International Bureau for Human Rights and the Rule of Law (KIBHR).

Erzhan Elshibajev, kazahsztáni emberijogi- és munkásaktivista már több mint két éve börtönben van. Ő volt az egyik szervezője a 2019-es Zhanaozen városában tartott gyűléseknek, amelyeken magasabb béreket követeltek a helyi munkavállalóknak és munkahelyeket a munkanélküliek számára. Zhanaozen Nyugat-Kazahsztán központjában található az olajban leggazdagabb régióban. Mégis, sok éve a munkanélküliségi ráta a városban továbbra is az egyik legmagasabb az országban.

2019 októberében Elshibayevet öt év börtönre ítélték koholt vádak alapján. Állítólag néhány évvel korábban az aktivista bántalmazott egy ismeretlen személyt, sérülést okozva neki. Az emberijogi aktivisták és maga Elshibayev is úgy tekint ezekre a vádakra, mint a nyilvános tevékenységeiért és a polgári aktivitásáért üldöztetés egy formájára.

Elshibayev üldözése a büntetésvégrehajtási intézetben is folytatódott. Többször is panaszkodott, hogy a börtönőrök nyomása alatt tarják. A börtönigazgatás törvénytelen tettei ellen tiltakozásul arra kényszerült, hogy sérüléseket okozzon magának, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az ügyére és sorsára. Mivel a börtönigazgatás úgy értelmezte ezeket az akciókat, mint „a büntetés-végrehajtás szabályai elleni szándékos engedetlenség”, Elshibayev most hosszabb börtönbüntetéssel néz szembe.

Kérjük, hogy mutasd ki a szolidaritásod, és küldj egy üzenetet Kazahsztán elnökének, hogy vessen véget Erzhan Elshibayev üldözésének, engedjék ki a börtönből, és tisztázzák az összes koholt vád alól.
Az üzenetedet a következõ e-mail címekre továbbítjuk:
press@prokuror.kz, press@akorda.kz, press@mfa.kz, zhumakovasholpan@gmail.com, knprkcampaign@gmail.com