A kampány lezárult.Panama: Állítsák le a SUNTRACS elleni támadásokat

Partnerünk a BWI (Building and Wood Workers' International), a globális szakszervezeti szövetség, amely 361 szabad és demokratikus szakszervezetet tömörít, összesen 12 millió tagot képviselve az építőiparban, építőanyagokban, faiparban, erdészetben és szövetséges ágazatokban 115 országban. A BWI alapvető küldetése a munkavállalók jogainak védelme és előmozdítása, miközben javítja a munka- és életkörülményeket, kijelentve, hogy a szakszervezeti jogok eredendően emberi jogok, amelyek az egyenlőség, a szolidaritás és a demokrácia elveiben gyökereznek.

A Building and Wood Workers' International (BWI) és a LabourStart felkér, hogy csatlakozz hozzánk és követeld, hogy a panamai kormány tartsa tiszteletben az egyesülési szabadságot és hagyjon fel a szakszervezetek üldözésével. A SUNTRACS-ot, a Panamai Építőipari és Hasonló Iparágak Egységes Nemzeti Szövetségét és vezetőit üldöző, elnyomó és megfélemlítő bánásmóddal büntetik a panamai hatóságok a tiltakozásokban játszott kiemelkedő szerepük miatt, amelyek meghiúsították a First Quantum Minerals transznacionális vállalat 40 éves bányászati koncesszióját. A nyersanyag-kitermelő politika súlyos társadalmi és környezeti károkat okozott volna. A tiltakozások miatt a szakszervezeti aktivistákat jogtalanul vádolják terrorizmussal. A SUNTRACS vezetőit, Saúl Méndez-t, főtitkárát, Jaime Caballero külügyekért felelős vezetőt, valamint Toribio García régióvezetőt és Diógenes Sánchez tanárt beperelte az ügyészség, azzal vádolva, hogy a panamai társadalom kárára a szabadság és a gazdasági rend elleni bűncselekményeket követtek el. Ezenkívül november 13-án az állami tulajdonú takarékpénztár lezárta a SUNTRACS bankszámláit, szándékosan akadályozva a tiltakozáshoz való jogot és az egyesülési szabadság gyakorlását, ami a terrorizmus hamis vádjain alapuló jogellenes állami beavatkozást eredményezett a szakszervezeti életbe. A szakszervezeti szervezkedés nem bűn! A szakszervezeteket nem szabad büntetni azért, mert mozgósítanak a szociális és környezetvédelmi jogok védelmében!
Arra kérjük a panamai kormányt, hogy azonnal hagyjon fel a SUNTRACS üldözésével, és tartsa tiszteletben az egyesülési szabadságot!
Az üzenetedet a következõ e-mail címekre továbbítjuk:
sgeneral@asamblea.gob.pa, mitradel@mitradel.gob.pa, rvigil@mire.gob.pa, asuntosjuridicos@mire.gob.pa