This campaign is now closed.Panama: Stop aanval op SUNTRACS

In partnership with BWI (Building and Wood Workers' International), a global union federation that brings together 361 free and democratic unions, representing a total of 12 million members in the Building, Building Materials, Wood, Forestry, and Allied sectors across 115 countries. BWI's core mission is to safeguard and promote workers' rights while enhancing working and living conditions, asserting that trade union rights are inherently human rights, rooted in principles of equality, solidarity, and democracy.

De Building and Wood Workers’ International (BWI) en LabourStart roepen u dringend op om samen met ons te eisen dat de Panamese regering de vrijheid van vereniging respecteert en stopt met het vervolgen van vakbonden. SUNTRACS, de Single National Union of the Construction and Like Industries of Panama en haar leiders worden door de Panamese autoriteiten gestraft met repressieve en intimiderende behandeling vanwege haar prominente rol in de protesten die een veertig jaar durende mijnconcessie voor transnationaal bedrijf First Qantum Minerals hebben verijdeld. Het winningsbeleid zou ernstige sociale en ecologische schade hebben veroorzaakt. Als gevolg van de protesten worden de vakbondsleden ten onrechte beschuldigd van terrorisme. SUNTRACS-leiders Saúl Méndez, secretaris-generaal, Jaime Caballero, minister van Buitenlandse Zaken, evenals de leider van de comarca Toribio García en de leraar Diógenes Sánchez worden aangeklaagd door het Openbaar Ministerie, beschuldigd van het plegen van misdaden tegen de vrijheid en de economische orde ten koste van de Panamese samenleving. Bovendien sloot de staatsspaarbank op 13 november de bankrekeningen van SUNTRACS, in een doelbewuste actie om het recht op protest en de uitoefening van de vrijheid van vereniging te belemmeren, resulterend in illegale staatsinmenging in het vakbondsleven op basis van valse beschuldigingen van terrorisme. Vakbonden mogen niet worden gestraft voor hun mobilisatie ter verdediging van sociale en milieurechten!
We vragen de Panamese regering om onmiddellijk te stoppen met de vervolging van SUNTRACS en de vrijheid van vereniging te respecteren!
Uw bericht wordt naar het volgende e-mail adres verzonden:
sgeneral@asamblea.gob.pa, mitradel@mitradel.gob.pa, rvigil@mire.gob.pa, asuntosjuridicos@mire.gob.pa