This campaign is now closed.Guatemala: vakbondsleiders gevangen gezet wegens sluiten cao

In partnership with the National Union of Health Workers of Guatemala (SNTSG) and Public Services Internacional (PSI), a global trade union federation representing 20 million workers who deliver public services in more than 160 countries.

De institutionele crisis die Guatemala de afgelopen maanden heeft doorgemaakt is acuut geworden. De regering Morales heeft de vervolging van gemeenschapsleiders, activisten, journalisten en vakbondsleden stelselmatig opgevoerd.

Luis Alpirez Guzmán, algemeen secretaris van de National Union of Health Workers van Guatemala (SNTSG), en Dora Regina Ruano, van dezelfde organisatie, werden bijna tien dagen (17-28 januari) vastgehouden wegens onderhandelingen over en ondertekening van een cao tussen de bond en de autoriteiten van het ministerie van Volksgezondheid in 2013.

De huidige regering beschuldigt hen van 'machtsmisbruik' omdat het ministerie van Volksgezondheid niet genoeg geld had om de verplichtingen die voortkwamen uit de nieuwe CAO te betalen. Ondanks hun vrijlating uit de gevangenis, blijven beide vakbondsleiders onder huisarrest.

SNTSG en PSI zijn een urgente campagne begonnen om te eisen dat de Guatemalteekse regering onmiddellijk alle aanklachten tegen Dora Regina Ruano en Luis Alpirez Guzmán laat vallen en een einde maakt aan de repressie van alle gemeenschapsleiders, activisten, journalisten en vakbondsmensen.
Uw bericht wordt naar het volgende e-mail adres verzonden:
informacion@secretariaprivada.gob.gt, llopez@vicepresidencia.gob.gt, cuervoboj@hotmail.com, rights@world-psi.org