A kampány lezárult.Guatemala: Szakszervezeti vezetőket tartóztattak le kollektív szerződés kötése miatt

In partnership with the National Union of Health Workers of Guatemala (SNTSG) and Public Services Internacional (PSI), a global trade union federation representing 20 million workers who deliver public services in more than 160 countries.

Guatemala az előző hónapokban intézményi válságon esett át, amely mostanra mélyült el. Jimmy Morales kormánya szisztematikusan növeli a közösségi vezetők, aktivisták, újságírók és szakszervezeti vezetők elnyomását.

Luis Alpirez Guzmánt, a Guatemalai Egészségügyi Dolgozók Szakszervezetének (SNTSG) főtitkárát és Dora Regina Ruanot, aki ugyanennek a szervezetnek a tagja, közel 10 napra (január 17-28-ig) őrizetbe vették, mert részt vettek a kollektív szerződés tárgyalásában és aláírásában, amit az Egészségügyi Minisztériummal kötöttek 2013-ban. A jelenlegi kormány azzal vádolja őket, hogy „visszaéltek a hatalmukkal” mivel az egészségügyi minisztériumnak nincs elég pénze kifizetni az új kollektív szerződés által előírt juttatásokat. Annak ellenére, hogy kiengedték a szakszervezeti vezetőket a börtönből, háziőrizetben vannak. A SNTSG és a Public Service International egy sürgős kampányt indított, amelyben azt követelik a Guatemalai kormánytól, hogy azonnal ejtsék Dora Regina Ruano és Luis Alpirez Guzmán elleni vádakat, és szűntessék meg a közösségi vezetők, aktivisták, újságírók és szakszervezeti tisztségviselők üldözését.
Az üzenetedet a következõ e-mail címekre továbbítjuk:
informacion@secretariaprivada.gob.gt, llopez@vicepresidencia.gob.gt, cuervoboj@hotmail.com, rights@world-psi.org