A kampány lezárult.Magyarország: Nem a Rabszolgatörvényre

Partnerségben a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel

December 12-én a magyar parlament elfogadta a „Rabszolgatörvényt”, ami szerint a munkavállalóknak akár évente 400 óra túlmunkát kellene teljesíteniük, a referenciaidő 36 hónapra emelkedik. A törvénymódosítás a szociális partnerekkel, szakszervezetekkel való érdemi egyeztetés nélkül került elfogadásra, visszaélve a parlamenti eljárásokkal.

A tervezet lényegesen kedvezőtlenebb helyzetet teremtene a dolgozók számára, hiszen gyakorlatilag bevezetné a hatnapos munkahetet. Ezt ugyan az érintettek hozzájáruláshoz kötnék, de a munka világában nem egymással egyenrangú partnerek jogviszonyáról van szó. A munkavállaló mindig kiszolgáltatott helyzetben van, nagyon gyakran nem mondhatnak ellent a munkáltatói akaratnak.

A munkaidőkeret háromévre való kibővítése oda vezet, hogy a dolgozó hosszú időszakon keresztül végez túlmunkát, és évekig vár munkájának díjazására. A törvény ilyen formában sérti a 2003/88/EC munkaidő irányelvet, ami a referenciaidő maximumát 12 hónapban határozza meg.

A magyar szakszervezetek ellenzik ezeket a lépéseket, melyek a becsületes és tisztességes foglalkoztatás ellenesek. Az elmúlt napokban az erőteljes tiltakozó akciók nagy tömegeket vittek az utcára. 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) követeli a törvény visszavonását és a magyar Köztársasági Elnökhöz fordult, hogy ne írja alá azt, s küldje vissza a parlamentnek. A MASZSZ érdemi, tisztességes konzultációkat sürget a szociális partnerekkel.

Elnök Úr, ne írja alá a Rabszolgatörvényt!


Ide kattintva támogathatja petíciónkat a következő linken:
https://terjed.ahang.hu/campaigns/rabszolgatorveny
Az üzenetedet a következõ e-mail címekre továbbítjuk:
sajto@keh.hu