This campaign is now closed.Colombia: stop de gewelddadige aanvallen op demonstranten

In partnership with Public Services International, a Global Union Federation of more than 700 trade unions representing 30 million workers in 154 countries and PSI’s Colombian affiliates.

Het Colombiaanse volk is sinds 28 april 2021 in staking. De staking werd uitgeroepen als reactie op belastingverhogingen op basisvoedingsmiddelen en essentiële diensten zoals water, elektriciteit, gas en sanitaire voorzieningen.

br>De staking begon om onderhandelingen te eisen over het noodplan dat door het Nationaal Stakingscomité aan de regering werd voorgelegd. Er is massale deelname in de straten van Colombia door brede delen van de bevolking, waaronder PSI-filialen in Colombia, met name de jeugd.

De regering van Ivan Duque heeft gereageerd met brute repressie en brutaal geweld. Het Nationaal Stakingscomité heeft ten minste 2.387 gevallen van politiegeweld, 50 doden, 578 gewonden (waaronder 40 slachtoffers met oogletsel), 524 verdwijningen, 1.200 willekeurige detenties, 21 gevallen van seksueel geweld tegen vrouwen en 87 gevallen van gendergeweld aan de kaak gesteld sinds het begin van de acties. Hierdoor is een humanitaire crisis van grote omvang ontstaan.

Maar de Colombianen gaan nog steeds de straat op. En ze zijn aan het winnen. De belastinghervorming is geschrapt, de minister van Financiën is afgetreden en een controversieel wetsvoorstel om de gezondheidszorg te privatiseren is ingetrokken.

Het recht op vreedzaam protest is van fundamenteel belang voor de democratie. Sluit je aan bij het Colombiaanse volk dat eist dat de regering het staatsgeweld stopt, onmiddellijk onderhandelingen begint met het Nationale Stakingcomité en de verzoeken van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR) en het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties inwilligt om Colombia te kunnen bezoeken.
Uw bericht wordt naar het volgende e-mail adres verzonden:
ivanduque@presidencia.gov.co, contacto@presidencia.gov.co, usuarios@mindefensa.gov.co