A kampány lezárult.Szolidaritás a sztrájkoló kenyai egészségügyi dolgozókkal

Partnerünk a Kenyan Medical Practitioners, Pharmacists, and Dentists Union (KMPDU) és a Public Services International globális szakszervezeti szövetség, amelynek több mint 700 szakszervezete, 154 országban 30 millió munkavállalót képvisel.

Az egészségügyi dolgozók március 15-e óta sztrájkolnak Kenyában a 2017-es kollektív szerződés és az azt kísérő, 2021-ben aláírt végrehajtási mátrix be nem tartása miatt. A kenyai kormány nem hajlandó tiszteletben tartani a korábbi kollektív megállapodásokat és jóhiszeműen tárgyalni azokról. Ehelyett a kormány megszorításokat követel, és hajthatatlansággal és erőszakkal válaszol a munkavállalók követeléseire.< br>
A kormány azzal fenyegetőzött, hogy kirúgja a sztrájkoló orvosokat, letartóztatja a KMPDU vezetőségét, leállítja a szakszervezeti díjak levonását, és elbocsátja a dolgozókat a közszférában. A Kormányzótanács, amely 2017-ben írta alá a jelenlegi kollektív szerződést, azt állítja, hogy az orvosok már eleget keresnek. Míg az Egészségügyi Minisztérium szándékában áll 90% -kal csökkenteni a fiatal orvosok (gyakornokok) fizetését. A gyakornoki program szükséges ahhoz, hogy a képzett orvosok megszerezzék működési engedélyüket.

Ez a sztrájk mindössze egy héttel azután kezdődött, hogy a KMPDU főtitkárát, Dr. Davji Bhimji Attellah-t közvetlen közelről fejbe lőtték egy könnygázpalackkal egy békés szakszervezeti tüntetés során Nairobiban. Davji elvtárs súlyosan megsérült, életét csak a mellette tüntető egészségügyi dolgozók gyors fellépése mentette meg. A PSI leányvállalatai leveleket írtak a kenyai nagykövetségeknek szerte a világon, válaszokat követelve, és felszólítva a kormányt, hogy hallgassa meg az egészségügyi dolgozók követeléseit.

Az egészségügyi dolgozók az állami és a magánszektorban egyaránt elkötelezettek a sztrájk folytatása mellett, és minden kedden tüntetéseket szerveznek.

Kérjük, csatlakozz a kenyai egészségügyi dolgozókhoz a nyilatkozat elküldésével, miszerint a kormány tartsa tiszteletben a kollektív szerződéseket, jóhiszeműen tárgyaljon, és sürgősen vessen véget a fenyegetéseknek és az erőszaknak.
Az üzenetedet a következõ e-mail címekre továbbítjuk:
cna@parliament.go.ke, clerk.senate@parliament.go.ke, annewaiguru.ke@gmail.com, abimwachi@gmail.com, anai26582@gmail.com, cs@health.go.ke, info@headofpublicservice.go.ke, dp@deputypresident.go.ke, justus.bundi@health.go.ke, ps.publichealth@health.go.ke