Tämä kampanja on päättynyt.Kenia: Kunnioittakaa terveydenhuoltoalan työntekijöiden oikeuksia

In partnership with the Kenyan Medical Practitioners, Pharmacists, and Dentists Union (KMPDU) and Public Services International, a Global Union Federation of more than 700 trade unions representing 30 million workers in 154 countries.

Keniassa terveydenhuoltoalan työntekijät ovat olleet lakossa 15. maaliskuuta lähtien, koska vuoden 2017 työehtosopimusta ja siihen liittyvää vuonna 2021 allekirjoitettua täytäntöönpanoasiakirjaa ei ole noudatettu. Kenian hallitus kieltäytyy kunnioittamasta aiempia sopimuksia ja neuvottelemasta aidosti. Hallitus sen sijaan vaatii leikkauksia ja vastaa työntekijöiden vaatimuksiin periksiantamattomuudella ja väkivallalla. Hallitus on uhannut irtisanoa lakkoilevia lääkäreitä, pidättää KMPDU:n johdon, lopettaa ammattiliittojen jäsenmaksujen maksamisen ja leikata työntekijöitä julkiselta sektorilta. Nykyisen työehtosopimuksen vuonna 2017 allekirjoittanut kuvernöörineuvosto väittää, että lääkärit ansaitsevat jo tarpeeksi. Terveysministeriö aikoo leikata nuorien harjoittelevien lääkärien palkkoja 90 prosenttia. Lääkäreiden täytyy suorittaa hajoitteluohjelma, jotta he saavat luvan harjoittaa ammattiaan. Lakko alkoi viikko sen jälkeen, kun KMPDU:n pääsihteeriä, tohtori Davji Bhimji Attellahia oli ammuttu lähietäisyydeltä kyynelkaasukapselillä päähän. Ampuminen tapahtui rauhanomaisessa ammattiliittojen mielenosoituksessa Nairobissa. Toveri Davji loukkaantui vakavasti. Hänen henkensä pelastui, koska mielenosoituksessa mukana olleet terveydenhuoltotyöntekijät toimivat nopeasti. Julkisten palvelujen työntekijöiden maailmanliiton PSI:n jäsenjärjestöt ympäri maailmaa ovat kirjoittaneet Kenian suurlähetystöille kirjeitä, joissa vaaditaan vastauksia ja kehotetaan hallitusta kuuntelemaan terveydenhuoltoalan työntekijöiden vaatimuksia. Terveydenhuoltotyöntekijät julkisella ja yksityisellä sektorilla ovat sitoutuneet jatkamaan lakkoa ja järjestävät mielenosoituksia joka tiistai. Vaadi kenialaisten terveydenhuoltoalan työntekijöiden kanssa, että Kenian hallitus kunnioittaa työehtosopimuksia, neuvottelee aidosti ja lopettaa uhkailun ja väkivallan.
Viestisi lähetetään seuraaviin sähköpostiosoitteisiin:
cna@parliament.go.ke, clerk.senate@parliament.go.ke, annewaiguru.ke@gmail.com, abimwachi@gmail.com, anai26582@gmail.com, cs@health.go.ke, info@headofpublicservice.go.ke, dp@deputypresident.go.ke, justus.bundi@health.go.ke, ps.publichealth@health.go.ke