This campaign is now closed.Kenia: respecteer rechten van gezondheidswerkers

In partnership with the Kenyan Medical Practitioners, Pharmacists, and Dentists Union (KMPDU) and Public Services International, a Global Union Federation of more than 700 trade unions representing 30 million workers in 154 countries.

Gezondheidswerkers zijn sinds 15 maart in Kenia in staking vanwege het niet naleven van de Collectieve Arbeidsovereenkomst uit 2017 en de bijbehorende implementatiematrix die in 2021 werd ondertekend. De Keniaanse regering weigert eerdere CAO-overeenkomsten te respecteren en te goeder trouw te onderhandelen. In plaats daarvan eist de regering bezuinigingen en reageert ze met onverzettelijkheid en geweld op de eisen van werknemers.

De regering heeft gedreigd stakende artsen te ontslaan, de leiding van de KMPDU te arresteren, te stoppen met het betalen van vakbondscontributies en werknemers in de publieke sector te ontslaan . De Raad van Bestuur, die in 2017 de huidige cao ondertekende, vindt dat artsen al genoeg verdienen. Het ministerie van Volksgezondheid is van plan de salarissen van junior artsen (stagiaires) met 90% te verlagen. Dit stageprogramma is vereist voor gekwalificeerde artsen om een vergunning te krijgen om hun beroep te mogen uitoefenen.

Deze staking begon een week nadat KMPDU SG Dr. Davji Bhimji Attellah van dichtbij in het hoofd werd geschoten met een traangasgranaat tijdens een vreedzaam vakbondsprotest in Nairobi. Davji raakte ernstig gewond en zijn leven werd alleen gered door de snelle acties van zijn collega-gezondheidswerkers die met hem protesteerden. Bij PSI aangesloten organisaties hebben brieven geschreven aan Keniaanse ambassades over de hele wereld waarin ze antwoorden eisen en de regering oproepen om te luisteren naar de eisen van gezondheidswerkers.

Gezondheidswerkers, in de publieke en private sector, zijn vastbesloten de staking voort te zetten en organiseren elke dinsdag protesten.

Sluit u aan bij de Keniaanse gezondheidswerkers in de oproep aan de regering om collectieve arbeidsovereenkomsten te respecteren, in goed vertrouwen te onderhandelen en dringend een einde te maken aan de bedreigingen en het geweld.
Uw bericht wordt naar het volgende e-mail adres verzonden:
cna@parliament.go.ke, clerk.senate@parliament.go.ke, annewaiguru.ke@gmail.com, abimwachi@gmail.com, anai26582@gmail.com, cs@health.go.ke, info@headofpublicservice.go.ke, dp@deputypresident.go.ke, justus.bundi@health.go.ke, ps.publichealth@health.go.ke