This campaign is now closed.Wit-Rusland: stop aanvallen op vakbonden - bevrijd gevangengenomen vakbondsactivisten

In partnership with Association Salidarnast, which works for the revival of the independent trade union movement in Belarus, and the the Belarusian Congress of Democratic Trade Unions (BKDP).

Na de onwettige verkiezingen in 2020 intensiveerde het regime van Loekasjenko de onderdrukking van de onafhankelijke vakbonden. In april 2022 begonnen de autoriteiten met een grootschalige aanval op alle onafhankelijke vakbonden en arresteerden leiders en activisten. Momenteel zijn er minstens 23 vakbondsleden die worden vastgehouden of in hun vrijheid worden beperkt, 8 vakbondsleden zitten gevangenisstraffen uit, 2 staan ​​onder huisarrest, terwijl anderen hun rechtszaak afwachten. Ondertussen heeft het Hooggerechtshof in juli het Wit-Russische Congres van Democratische Vakbonden (BKDP) en 4 grote vakbonden ontbonden, omdat de autoriteiten onafhankelijke vakbonden 'extremisten' en 'westerse agenten' noemden, en voerden lastercampagnes met de boodschap dat iedereen die verbonden is aan de BKDP en verwante organisaties vervolging riskeert. Verder riskeren verschillende activisten van de stakingsbeweging vele jaren gevangenisstraf wegens 'verraad tegen de staat'. Voor al deze schendingen van de internationale arbeidsnormen is het bestuursorgaan van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) een proces begonnen dat zal leiden tot verdere sancties tegen de regering van Wit-Rusland. Wij eisen de intrekking van de aanklacht en de onmiddellijke vrijlating van alle activisten en het stopzetten van de vervolging van onafhankelijke vakbondsleden in Wit-Rusland. We staan ​​pal voor het herstel van onafhankelijke democratische vakbonden in Wit-Rusland.
Uw bericht wordt naar het volgende e-mail adres verzonden:
zaidarnast@gmail.com, belarus.geneva@mfa.gov.by, germany@mfa.gov.by, china@mfa.gov.by, france@mfa.gov.by, italy@mfa.gov.by, japan@mfa.gov.by, norway@mfa.gov.by, netherlands@mfa.gov.by, usa@mfa.gov.by, uk.london@mfa.gov.by, sweden@mfa.gov.by