A kampány lezárult.Kína: Engedjék szabadon az egyesülési szabadságért küzdő munkás aktivistákat

Partnerünk a Hong Kong Confederation of Trade Unions, amely az egyetlen független és demokratikus Szakszervezeti Szövetség Kínában, és a Globalization Monitor, a Hong Kong-i alapítású kormánytól független megfigyelő szervezet, amely a figyelemmel kíséri a kapitalista globalizáció a munkavállalókra és a környezetre gyakorolt káros hatásait.

Kínában a munkásokat hosszú ideig megfosztották a szabad egyesülés jogától és a független szakszervezetek megszervezésétől. A kínai munkajog alapján a Kommunista Párt ellenőrzése alatt álló Minden-Kínai Szakszervezeti Szövetsége (ACFTU) irányít minden szakszervezetet, beleértve az alapítás jogát is. Emiatt csak ritkán jönnek létre független szakszervezetek arra kényszerítve ezzel a munkavállalókat, hogy saját maguk intézzék munkaügyi vitáikat és sérelmeiket.

2018 nyarán a Jasic Technology munkásainak, akik hegesztőberendezéseket gyártanak Kína déli részén, a cégvezetése megtiltotta, hogy szakszervezetet alakítsanak, majd letartóztatták a szervezőket azzal a váddal, hogy „tömegesen megzavarják a társadalmi rendet”. Több mint 40 embert vettek őrizetbe, beleértve a képviselőiket is, tanulókat és munkaügyi aktivistákat. 2019 januárjában több régi munkaügyi jogvédőt is letartóztattak.

Egyértelmű, hogy a kínai kormány különböző kényszerítő eszközökkel elnyomja a munkás aktivistákat, akik gyakorolni szeretnék az alapvető emberi szabadságjogaikat, amit az ilyen önkényesen megsértett munkajogi esetek is bizonyítanak.

A Hong Kong-i Szakszervezetek Szövetsége és a Globalization Monitor követeli a kínai kormánytól, hogy azonnal engedjék szabadon a letartóztatottakat és ejtsék az ellenük felhozott vádakat. Az alapvető emberi jogok alapján engedjék meg nekik, hogy szabadon egyesülhessenek. Ezen kívül felhívják a kínai kormány figyelmét, hogy vessenek véget a szakszervezeti aktivisták elnyomásának és tartsák tiszteletben az ILO ajánlásaiban rögzített szabad szervezkedés jogát.
Az üzenetedet a következõ e-mail címekre továbbítjuk:
content@mail.gov.cn