A kampány lezárult.Lengyelország: Vegye vissza a Castorama az elbocsájtott szakszervezeti vezetőket

Parnerünk az UNI Commerce, az UNI Global Union tagszervezete, amely több mint 20 millió többségében szolgáltatásban foglalkoztatott munkást képvisel 150 országban. Az UNI Commerce az UNI Global Union egyik tagszervezete, amelyhez tartozó 160 szakszervezetének a kis és nagykereskedelemben, valamint az iparban dolgozó 4 millió tagját képviseli.

Az UNI Commerce felhív világszerte minden szakszervezetet, hogy követeljék a lengyel Castorama-tól elbocsátott 10 szakszervezeti vezető munkaviszonyának visszaállítását.

A Castorama a brit multinacionális Kingfisher PLC tagja, amely 12.000 munkást foglalkoztat 80 üzletben Lengyelországban. Az NSZZ Solidarnost Commerce szakszervezet az UNI Commerce szövetség tagjaként kezdte el a Castorama-nál foglakoztatott a munkavállalók szervezését.

A lengyel Castorama erős szakszervezetellenes tevékenységbe kezdett 2018-ban és a napokban kirúgott 10 szakszervezeti vezetőt, köztük Wojciech Kasprzyk-t a Castorama Lengyel „Solidarity” Szakszervezet elnökét. A munkáltató megpróbálta azzal indokolni az elbocsátásokat, hogy a szakszervezeti aktivisták „a társaságnak kárt okozó tevékenységet végeztek” és „rombolták a munkáltatójuk imázsát”. A munkavállalók csak a szervezés érdekében használták az internetet és a szociális médiát. Mindössze azt akarták kifejezni, hogy a társaság ellenséges a szakszervezettel szemben és elutasítja a párbeszédet.

A szakszervezet és a munkavállalók visszavágtak. A nemzetközi szolidaritás megerősíti a Castorama munkavállalóit Lengyelországban, hogy gyakoroljanak nyomást a munkáltatóra a döntésének megváltoztatására. Te is támogathatod őket a társaság elnökének és a helyi menedzsmentnek küldött üzenettel.
Az üzenetedet a következõ e-mail címekre továbbítjuk:
corpcomms@kingfisher.com, sebastien.krysiak@castorama.pl, slawomir.rogowiec@castorama.pl, solidaritywithcastoramaworkers@gmail.com