A kampány lezárult.Thaiföld: Szakszervezeti vezetőket rúgtak ki a vasúti biztonság követeléséért

Partnerünk az International Transport Workers Federation, a globális szakszervezeti szövetség, amelynek 690 tagszervezete több mint 19,7 millió közlekedési dolgozót képvisel 153 országban.

A Thaiföldi Vasutasok Szakszervezete (SRUT) országos vasútbiztonsági kampányt szervezett a 2009 október 5-én a Khao Tao állomáson kisiklás miatt bekövetkezett balesetet követően, amelynek hét halálos áldozata és számos sérültje volt. Egy belső tényfeltáró vizsgálat megállapította, hogy a baleset a mozdony karbantartásának elmaradása miatt következett be, mert emiatt nem volt biztonságos állapotban. A büntetőbíróság elmarasztalta és börtönre ítélte a mozdonyvezetőt, mert nem biztonságos mozdonyt vezetett. Ennek alapján a polgári bíróság az Állami Vasúti Társaságot (SRT) és mozdonyvezetőt az érintett utasoknak és családtagjaiknak kártérítés fizetésére kötelezte. A Thaiföldi Emberi Jogok Bizottsága megállapította, hogy a baleset fő oka a mozdony nem biztonságos állapota volt. Az ITF és az ITUC hivatalos panaszbejelentéseit követően az ILO megküldte következtetéseit és ajánlásait a thaiföldi kormánynak. Ezekből a megállapításokból egyértelműen kiderült, hogy a SRUT vezetőinek egyetlen bűne, hogy rávilágítottak a thai vasút nem biztonságos munkakörülményeire. Azonban az SRT 2009-ben elbocsátotta SRUT Hat Yai körzetének hat vezetőjét, majd a további hét országos vezetőt, illetve 2011-ben még további hetet. Ezek a tisztességtelen elbocsátások vezettek a nemzeti és nemzetközi tiltakozásokhoz, amelyben a SRUT vezetői munkaviszonyának helyreállítását követelik. 2014-ben 13 vezetőt visszavettek, de közülük csak 6-an kapták vissza a fizetésüket és juttatásaikat. 2018 márciusában a Legfelsőbb Munkaügyi Bíróság hét SRUT vezető esetében elrendelte, hogy fizessenek kártérítésként 24 millió thai baht (kb. 726116 amerikai dollárt. Ez a hatalmas bírság kifizetése 10 évre nyomorítaná meg az érintettek és családtagjaik életét.
Az üzenetedet a következõ e-mail címekre továbbítjuk:
spmwebsite@thaigov.go.th, webmaster@mol.mail.go.th, webmastermot@mot.go.th, webmaster.srt@railway.co.th, srutthailand@gmail.com, itfthaincc@gmail.com