This campaign is now closed.Thailand: Vakbondsleiders ontslagen en beboet vanwege eis voor meer veiligheid op het spoor

In partnership with the International Transport Workers Federation, a global federation of 690 unions representing over 19.7 million transport workers in 153 countries .

De Spoorweg werkers vakbond van Thailand (SRUT) organiseerde een nationale spoorwegveiligheidscampagne na de fatale trein ontsporing van 5 oktober 2009 op het Khao Tao station in Thailand, waarbij zeven mensen werden gedood en verschillende anderen gewond raakten. Uit een intern onderzoek naar de feiten kwam naar voren dat de belangrijkste oorzaak voor dit ongeval de slechte onderhoudstoestand van de locomotief was. De strafrechter veroordeelde vervolgens de treinmachinist voor het rijden met een onveilige locomotief. Op basis hiervan beval de civiele rechter de Staatsspoorweg van Thailand (SRT) en de machinist om een schadevergoeding te betalen aan de families van de getroffenen. De nationale mensenrechtencommissie van Thailand concludeerde ook dat de onveilige onderhoudstoestand van de locomotief de belangrijkste oorzaak van het ongeluk was.
Na officiële klachten van ITF en ITUC stuurde de ILO zijn conclusies en aanbevelingen aan de Thaise overheid. Deze bevindingen tonen duidelijk aan dat het enige verwijt aan de leiders van SRUT was dat ze terecht de onveilige arbeidsomstandigheden op het Thaise spoorwegsysteem aan de kaak stelden. De SRT heeft echter zes leiders van SRUT in 2009 ontslagen; rechtszaken tegen zeven SRUT nationale leiders ingediend en in 2011 nog eens zeven leiders ontslagen. Deze onterechte ontslagen leidden tot campagnes op zowel nationaal als internationaal niveau, waarin herstel van het dienstverband van alle SRUT-leiders werd geëist. In 2014 werd het dienstverband van 13 leiders hersteld, maar slechts daarvan ontvingen hun achterstallige loon.
In maart 2018 beval de Supreme Labour Court zeven SRUT-leiders om een ​​schadevergoeding te betalen van 24 miljoen Thaise Baht ​​(ongeveer 633.101 euro). Het betalen van deze enorme boete zou hen tenminste 10 jaar kosten en hun toekomst en die van hun gezinnen verwoesten.
Uw bericht wordt naar het volgende e-mail adres verzonden:
spmwebsite@thaigov.go.th, webmaster@mol.mail.go.th, webmastermot@mot.go.th, webmaster.srt@railway.co.th, srutthailand@gmail.com, itfthaincc@gmail.com