A kampány lezárult.Jordánia: Az új munka törvénynek el kell ismernie a munkavállalók jogait

Partnerünk az International Trade Union Confederation, amely 163 országban 207 millió munkavállalót képvisel és a Solidarity Center, a legnagyobb Egyesült Államokbeli, a munkavállalói jogok védelmére létrehozott nemzetközi szervezet.

A jordániai munkajog régóta korlátozta a munkavállalók jogait, beleértve az egyesülés és a kollektív szerződés érdekében történő szervezkedés jogát. Ezen korlátozások megtiltják a migráns munkavállalóknak – akik a munkaerő jelentős részét képezik –, hogy szakszervezetet alakítsanak; csak a kormány által engedélyezett 17 ágazatban lehet szakszervezetet szervezni; és ágazatonként csak egy szakszervezet lehet. Az utóbbiak különösen megnehezítik a szakszervezetek alakítását és működését. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) folyamatosan kritizálja ezeket a munkajogi szabályokat.

A jordániai jogalkotás most kívánja módosítani a munkaügyi törvényt, ami nemcsak a régóta fennálló problémákat, hanem további korlátozásokat tartalmaz. A módosításokat benyújtották a képviselőháznak és a szenátus is megvitatja majd. A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) és a Nemzetközi Munkügyi Szervezet (ILO) egy részletes feljegyzést küldött, amelyben jelzik, hogy a törvény miként sérti a nemzetközi jogot, de a kormány teljesen figyelmen kívül hagyja ezeket az ajánlásokat.

Jordánia kormányának meg kell hallania a világ munkavállalóinak hangját, amellyel követelik, hogy biztosítsák az alapvető emberi jogokat – beleértve a szabad szervezkedés jogát –, és ne korlátozzák azokat tovább.
Az üzenetedet a következõ e-mail címekre továbbítjuk:
Omarrazzaz@yahoo.com, Sawsanmajali@gmail.com, Firas.adwan@representatives.jo, nabeeha32000@yahoo.com, fahed.alfayez@pm.gov.jo, minister@mol.gov.jo