This campaign is now closed.Myanmar: PBB mesti hentikan junta tentera

Dengan kerjasama Kesatuan Pekerja Global berikut:
Sejak rampasan kuasa 2021 yang menggulingkan kerajaan demokratik Myanmar, junta tentera telah membunuh lebih 2,000 orang awam termasuk ahli kesatuan sekerja dan kanak-kanak, menangkap lebih 14,000, dan menyebabkan lebih 1 juta orang kehilangan tempat tinggal.

Tahun ini, dalam gelombang baru keganasan dan impunitas, junta tentera telah membunuh 4 aktivis demokrasi secara terbuka, dan merancang untuk membunuh 41 lagi tahanan politik. Pemerintahan diktator juga telah menjatuhkan hukuman penjara tiga tahun kepada Ahli Majlis Negara Aung San Suu Kyi dengan kerja keras dan menolak permintaan masyarakat antarabangsa untuk rundingan damai, termasuk apa yang telah dilakukannya di bawah konsensus lima perkara ASEAN.

Kekejaman junta tentera masih berterusan. Pada 13 September 2022, pada hari pembukaan Sesi Ke-77 Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA), junta tentera telah menangkap 5 ahli kesatuan sekerja dari Gabungan Kesatuan Sekerja Myanmar (CTUM). Menurut laporan, ahli kesatuan sekerja telah dipukul dengan teruk, dengan seorang mengalami luka tembakan.

Situasi ini perlu berhenti. Atas semangat perpaduan dan demokrasi, Kesatuan Global menyeru Sesi ke-77 Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) untuk:

1. Mengesyorkan penerimaan pakai tauliah Kerajaan Perpaduan Nasional (NUG).

2. Menegaskan semula Encik Kyaw Moe Tun sebagai Wakil Tetap Myanmar ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

3. Pertanggungjawabkan junta tentera atas jenayah kemanusiaannya di hadapan Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) berdasarkan Misi Pencarian Fakta PBB pada 2018.

4. Mendesak Majlis Keselamatan untuk menerima pakai sekatan senjata ke atas Myanmar berdasarkan Resolusi UNGA 75/287, dan sekatan ekonomi ke atas junta tentera.
Mesej anda akan di hantar ke alamat surat elektonik yang berikut:
hucons.nyf@mfa.gov.hu, info.ny@mfa.gov.hu