A kampány lezárult.Mianmar: az ENSZ-nek le kell állítania a katonai juntát

Partnereink a következő globális szakszervezetek:
A mianmari demokratikus kormányt megbuktató 2021-es puccs óta a katonai junta több mint 2 000 civilt ölt meg, köztük szakszervezeti tagokat és gyermekeket, több mint 14 000 embert tartóztatott le, és több mint 1 millió embert telepített ki.

Ebben az évben az erőszak és a büntetlenség új hullámában a katonai junta nyilvánosan kivégzett 4 demokrácia-aktivistát, és további 41 politikai fogoly kivégzését tervezi. A diktatúra Aung Szan Szú Kji államtanácsost is három év börtönre és kényszermunkára ítélte, és elutasította a nemzetközi közösség béketárgyalásokra vonatkozó követelését, beleértve azt is, amit az ASEAN ötpontos konszenzusa alapján javasolt.

A katonai junta arcátlan atrocitásai folytatódnak. 2022. szeptember 13-án, az ENSZ Közgyűlése (UNGA) 77. ülésszakának nyitónapján a katonai junta letartóztatott 5 szakszervezeti tagot a Mianmari Szakszervezetek Szövetségéből (CTUM). A jelentések szerint az aktivistákat súlyosan megverték, az egyikük lőtt sebet kapott.

Ennek véget kell vetni. A szolidaritás és a demokrácia szellemében a globális szakszervezetek felszólítják az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakát, hogy:

1. Javasolja a Nemzeti Egységkormány (NUG) mandátumainak elfogadását.

2. Erősítse meg Kyaw Moe Tun-t Mianmar állandó ENSZ képviselőjeként.

3. Vonják felelősségre a katonai juntát emberiesség elleni bűncselekményeiért a Nemzetközi Büntetőbíróság (NBB) előtt, az ENSZ 2018-as tényfeltáró missziója alapján.

4. Sürgeti a Biztonsági Tanácsot, hogy az ENSZ Közgyűlésének 75/287. sz. határozata alapján fogadjon el fegyverembargót, valamint gazdasági szankciókat a katonai juntával szemben.
Az üzenetedet a következõ e-mail címekre továbbítjuk:
hucons.nyf@mfa.gov.hu, info.ny@mfa.gov.hu